25/03/22

Riskeren ook opdrachtgevers straffen bij sociale dumping?

Door Marie Deramoudt
In het kader van de Belgische implementatie van het “Mobility Package” , heeft de ministerraad op 14 januari 2022 een wetsontwerp goedgekeurd dat extra verantwoordelijkheden legt op de expediteurs, in het kader van de strijd tegen sociale dumping. 



Het wetsontwerp van 14 januari 2022 dat op het initiatief van de minister van Economie Pierre-Yves Dermagne werd voorgesteld, voorziet sancties voor opdrachtgevers van transportopdrachten die wisten, of behoorden te weten, dat er mogelijks sprake zou zijn van wantoestanden.

De regering verwacht met andere woorden dat expediteurs, verzenders, contractanten en subcontractanten in de toekomst maatregelen treffen om inbreuken op sociale dumping te controleren.

Naast de vrees voor een lappendeken aan verschillende nationale wetgeving bij internationaal transport, worden er wel vragen gesteld naar de praktische haalbaarheid van deze verregaande controle-verantwoordelijkheid van een opdrachtgever.

Het wetsontwerp voorziet bovendien in zeer zware sancties. Bij een inbreuk riskeert een opdrachtgever een gevangenisstraf van 3 jaar en een strafrechtelijke geldboete van 6.000 euro riskeren of een administratieve geldboete van 300 tot 3.000 euro.

Het wetsvoorstel wordt, na het advies van de Raad van State en de gegevensbeschermingsautoriteit, ingediend bij het parlement. 

Leeward

Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten

26/07/19

Leeward Lunchsession: inval door politie of inspectie in jouw bedrijf – wat nu?

Seminarie op 29 november 2019 - Tijdens dit seminarie lichten wij toe hoe een bedrijf zich kan voorbereiden op een mogelijke inval door politiediensten en inspectiediensten. Wij geven een praktische leidraad mee waarmee u nadien in uw bedrijf aan de slag kunt. Ook lichten wij aan de hand van...
08/02/22

Flitscontroles in de transportsector (februari '22)

De sociale inlichtingen- en opsporingsdienst (SIOD) heeft op haar website aangekondigd dat er in februari ’22 flitscontroles zullen worden uitgevoerd in de transportsector.