23/03/20

Overmacht

Door Jeroen Villé
Kwalificeert de Corona-crisis als een overmachtsituatie?

Leeward

“Overmacht” is een onvoorzienbare gebeurtenis buiten de wil van de partij die het inroept en die de uitvoering van een overeenkomst tijdelijk of definitief onmogelijk maakt. In het geval van overmacht worden partijen van hun verbintenissen bevrijd. Ook een maatregel of een beslissing van de overheid waardoor de uitvoering van een overeenkomst niet meer mogelijk is, kan als overmacht kwalificeren.

De Corona-crisis kan in bepaalde gevallen als overmacht gelden waardoor een partij bevrijd zal zijn van zijn verbintenissen onder een overeenkomst. Wij denken hierbij aan het voorbeeld waarbij de productie noodgedwongen moet worden stopgezet wegens een tekort aan arbeidskrachten of naar aanleiding van een beslissing van een overheidsorgaan.

Essentieel bij de beoordeling van een overmachtsituatie is de verbintenis in kwestie. Zo is het niet mogelijk om de Corona-crisis in te roepen om de niet-betaling van facturen te verantwoorden of uit te stellen. Het al dan niet hebben van liquide middelen houdt immers geen rechtstreeks verband met Corona. Wij verwijzen onder meer naar het recente Cassatie-arrest van 28 juni 2018, waarin het Hof stelt: “financieel onvermogen, ook al is het het gevolg van externe omstandigheden die voor de schuldenaar overmacht uitmaken, heeft niet tot gevolg dat de schuldenaar van zijn betaalverbintenis is bevrijd”.

Ook in deze tijden van crisis, zijn wij beschikbaar om u te adviseren.

Leeward

Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten

17/08/20

Nieuwe EU-reglementering inzake rij- en rusttijden treedt in werking op 20 augustus 2020.

Op 31 juli 2020 werden diverse Verordeningen en een Richtlijn van het zogeheten "Mobility Package" officieel gepubliceerd. De regelingen inzake rij- en rusttijden ondergaan aanzienlijke wijzigingen. Leeward somt de voornaamste voor u op.
26/11/19

Herziening van de ADR-regeling

Recent verscheen de 21ste herziening van de VN-aanbevelingen met betrekking tot het transport van gevaarlijke goederen. De aanbevelingen regelen elk aspect van het transport en bevatten niet alleen een opsomming van gevaarlijke stoffen, maar schrijven bijvoorbeeld ook verpakkingsvereisten,...
06/02/20

Advies voor transport naar de UK

Leeward adviseert u inzake transport naar de UK.