26/11/19

Herziening van de ADR-regeling

Door Marie Deramoudt
Recent verscheen de 21ste herziening van de VN-aanbevelingen met betrekking tot het transport van gevaarlijke goederen. De aanbevelingen regelen elk aspect van het transport en bevatten niet alleen een opsomming van gevaarlijke stoffen, maar schrijven bijvoorbeeld ook verpakkingsvereisten, transportwijzen, bepaalde markeringen of transportdocumenten voor. 



De nieuwe aanbevelingen hebben inter alia betrekking op elektrische opslagsystemen (voor o.a. lithiumbatterijen en defecte batterijen), explosieven, besmettelijk restafval en afvalgaspatronen. Ook de lijst van gevaarlijke goederen werd herzien en de aanbevelingen werden geharmoniseerd met de meest recente editie van de regelgeving omtrent het transport van radioactief materiaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap.

De VN-aanbevelingen worden in het licht van technologische vooruitgang en steeds hogere veiligheids, - en milieuvereisten ontwikkeld door UNECE (de Europese Economische Commissie van de Verenigde Naties). UNECE is een regionale organisatie van de VN die in 1947 door ECOSOC werd opgericht en die de duurzame economische groei in haar lidstaten tracht te bevorderen. Eveneens beheerd door UNECE zijn bijvoorbeeld het ADR-verdrag van 1957 (internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg) en het ADN-verdrag van 2000 (internationaal vervoer van gevaarlijke goederen via binnenwaterwegen).

De aanbevelingen richten zich tot nationale regulerende overheden en internationale organisaties en dienen ertoe om zoveel als mogelijk uniforme regelgeving in deze sector te garanderen. Hoewel ze juridisch geen rechtstreekse bindende waarde hebben, genieten de aanbevelingen een hoge status en zijn ze gezaghebbend in het internationaal en nationaal transportrecht. Zo zijn bijvoorbeeld de voorschriften voor het transport van gevaarlijke goederen door de lucht, uitgegeven door de IATA (International Air Transport Association), gebaseerd op het VN-model, doch aangepast aan de specifieke noden van het luchtvervoer. De 61ste editie van deze voorschriften treedt in werking op 1 januari 2020. 

Leeward

Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten

12/12/19

Niet-commerciële pleziervaart hoort tot 1 september 2020 niet thuis in de Ondernemingsrechtbank

Advocatenkantoor Leeward zet de implicaties van de inwerkingtreding van het nieuwe Scheepvaartwetboek op 01 september 2020 voor zaken met betrekking tot pleziervaartuigen uiteen.
13/04/22

Leeward opnieuw erkend als leading firm in the Legal 500 EMEA 2022!

The Legal 500 heeft Leeward voor een zesde jaar op rij aangeduid als “leading law firm” in de transportsector.
08/02/22

Flitscontroles in de transportsector (februari '22)

De sociale inlichtingen- en opsporingsdienst (SIOD) heeft op haar website aangekondigd dat er in februari ’22 flitscontroles zullen worden uitgevoerd in de transportsector.