25/03/22

Riskeren ook opdrachtgevers straffen bij sociale dumping?

Door Marie Deramoudt
In het kader van de Belgische implementatie van het “Mobility Package” , heeft de ministerraad op 14 januari 2022 een wetsontwerp goedgekeurd dat extra verantwoordelijkheden legt op de expediteurs, in het kader van de strijd tegen sociale dumping. 



Het wetsontwerp van 14 januari 2022 dat op het initiatief van de minister van Economie Pierre-Yves Dermagne werd voorgesteld, voorziet sancties voor opdrachtgevers van transportopdrachten die wisten, of behoorden te weten, dat er mogelijks sprake zou zijn van wantoestanden.

De regering verwacht met andere woorden dat expediteurs, verzenders, contractanten en subcontractanten in de toekomst maatregelen treffen om inbreuken op sociale dumping te controleren.

Naast de vrees voor een lappendeken aan verschillende nationale wetgeving bij internationaal transport, worden er wel vragen gesteld naar de praktische haalbaarheid van deze verregaande controle-verantwoordelijkheid van een opdrachtgever.

Het wetsontwerp voorziet bovendien in zeer zware sancties. Bij een inbreuk riskeert een opdrachtgever een gevangenisstraf van 3 jaar en een strafrechtelijke geldboete van 6.000 euro riskeren of een administratieve geldboete van 300 tot 3.000 euro.

Het wetsvoorstel wordt, na het advies van de Raad van State en de gegevensbeschermingsautoriteit, ingediend bij het parlement. 

Leeward

Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten
Meer nieuwsberichten

25/10/23

Strengere straffen voor inbreuken op de technische keuring vanaf 2024

Vanaf 1 januari 2024 zal de Vlaamse Regering hard optreden tegen voertuigen die niet tijdig naar de technische keuring gaan. Met een nieuw besluit krijgen politieagenten de bevoegdheid om chauffeurs onmiddellijke te beboeten, met boetes die kunnen oplopen tot maar liefst € 3.500.
13/08/19

Het nieuw Belgisch Scheepvaartwetboek

Op 1 augustus 2019 werd de Wet van 8 mei 2019 tot invoering van het Belgisch Scheepvaartwetboek gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.  De nieuwe wetgeving treedt op 1 september 2020 in werking.

01/04/23

Weegmann-De Gelas, a well-respected law firm in the market of transport law, joins forces with Leeward

We are excited to announce that Weegmann-De Gelas, a respected law firm in the transport law sector, will be joining Leeward, a niche law firm specializing in transport, logistics, and maritime law, as of 1 April 2023. Saar De Gelas will be appointed as a new partner.